Sunday, 4 September 2016

CGL Question Paper [Part 1 - General Awareness]

Hellow everyone! Hope your preparations are going well. To assist you with the same, here are the general awareness questions that appeared in CGL (4th September shift)



Q.1) Which organ gets affected by Weil's disease?
Ans: Kidney

Q. 2) When the office of the President and the Vice-President fall vacant simultaneously, who acts as President?
Ans: Chief Justice of India

Q. 3) HDI is an aggregate measure of progress in which of the 3 dimensions?
Ans: Health, Education, Income

Q. 4) ___  involves traversing the entire file system, marking everything that can be accessed.
Ans: Index Pointer

Q. 5) Preservation of historical articles is done in science of
Ans: Options not available

Q. 6) Goitre is caused by the deficiency of __
Ans: Iodine

Q. 7) The speaker of Lok Sabha is removed by __
Ans: A resolution passed by Lok Sabha

Q. 8) The chemical that is used to ripen mangoes is __
Ans: Calcium Carbide

Q. 9) Alfalfa is the name of a __
Ans: Grass

Q. 10) The longest railway line connects __
Ans: Leningrad to Vladivostok

Q. 11) The daily weather Map of India is prepared and printed at-
Ans: Pune

Q. 12) The official Rio Olympic slogan
Ans: A New World

Q. 13) How many constitutional amendments have been made till now?
Ans: 122

Q. 14) Which of the following countries is not a member of G-8 ?

Q. 15) The working committee of National Congress sanctioned the resolution named 'Quit India' at-
Ans: Bombay

Q. 16) Nylon threads are made of
Ans: Polyamide polymer

Q. 17) The term 'smasher' is associated with
Ans: Volley-ball

Q. 18) The capital of Mauryan kingdom?
Ans: Pataliputra

Q. 19) For photoelectric effect to take place, the metal should have __
Ans: Low work function

Q.20) The instrument used for photographing the sun is called __
Ans: Spectroheliograph

Q. 21) The main protein found in milk is __
Ans: Casein

Q. 22) The chairman of National Disaster Management Authority is __
Ans: Prime Minister

Q. 23) Which country won men's Hockey Champions Trophy?
Ans: Australia

Q. 24) Which tax is levied by State govt only?
Ans: Entertainment tax

Q. 25) IPC Section 124A relate to __
Ans: Sedition


These questions appeared in General Awareness section. I will cover the Quantitative Aptitude questions in the next post. Like my facebook page for timely updates-

SSC Hacks facebook page

Keep Reading :)